Avantajele și dezavantajele panourilor fotovoltaice în 2023

Ultima actualizare — 6 august 2023

Panourile fotovoltaice sunt o opțiune tot mai populară pentru cei care doresc să reducă facturile de energie și să contribuie la protejarea mediului. În acest articol vom discuta avantajele și dezavantajele panourilor fotovoltaice, pentru a te ajuta să iei o decizie informată.

Adrian Ciorteanu

Inginer electric autorizat, cu experiență vastă în automatizări, electronică, instalații rezidențiale și sisteme fotovoltaice.

Adrian Ciorteanu

Inginer electric autorizat, cu experiență vastă în automatizări, electronică, instalații rezidențiale și sisteme fotovoltaice.

Adrian Ciorteanu

Inginer electric autorizat, cu experiență vastă în automatizări, electronică, instalații rezidențiale și sisteme fotovoltaice.

Pe scurt:

Principalele beneficii ale utilizării panourilor solare includ eliminarea sau reducerea facturilor de curent, realizarea de economii pe termen lung, creșterea valorii proprietății, sprijin financiar din partea guvernului, independență energetică, o fiabilitate și durabilitate ridicată, un impact minim de întreținere și un aport pozitiv pentru mediu.

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje de luat în considerare: costuri inițiale mari, incompatibilitatea cu anumite case sau acoperișuri, o perioadă extinsă de recuperare a investiției, imprevizibilitatea energiei solare, dificultatea de a muta panourile la schimbarea domiciliului și faptul că producția de panouri are un impact asupra mediului.

Care sunt avantajele panourilor fotovoltaice?

1. Reduce sau elimină facturile de curent

Instalarea panourilor fotovoltaice pe proprietatea ta poate reduce semnificativ sau chiar elimină facturile tale de electricitate. Prin producția proprie de energie, poți reduce semnificativ dependența ta față de rețeaua de energie electrică și costurile asociate.

Dacă ești prosumator, poți trimite surplusul de energie înapoi în rețeaua electrică și te poți folosii de ea în perioadele de producție scăzută, cum ar fi în timpul iernii sau pe timp de noapte.

În funcție de dimensiunea instalației tale și de consumul tău de energie, este posibil să produci suficientă electricitate pentru a acoperi toate nevoile tale de energie, rezultând astfel în facturi de electricitate zero, sau chiar poți primii bani de la furnizorul tău de energie.

2. Economii pe termen lung

Pe lângă economiile imediate la facturile de electricitate, instalarea panourilor fotovoltaice poate duce și la economii pe termen lung. Deoarece panourile fotovoltaice necesită foarte puțină întreținere și pot genera electricitate pentru decenii, poți continua să beneficiezi de costuri mici la curent pe perioade lungi de timp. De asemenea, deoarece costul electricității tradiționale este probabil să crească în timp, economiile aduse de panourilor fotovoltaice vor crește și ele. Investind in panouri fotovoltaice, nu numai că poți scuti bani la facturile de energie pe termen scurt, dar te poți bucură de economii pentru ani de-a rândul.

3. Crește valoarea proprietății tale

Mulți cumpărători sunt dispuși să plătească mai mult pentru o casă cu un sistem de energie fotovoltaică, deoarece acesta poate oferi economii pe termen lung și este o sursă verde de energie. Prin investirea în fotovoltaice, nu numai că poți scuti bani la facturile de energie, dar poți crește, de asemenea, valoarea casei tale. Acest lucru poate face din panourile fotovoltaice o investiție isteață cu beneficii multiple.

4. Contribuie și guvernul

Guvernul României a recunoscut de mult beneficiile energiei solare și oferă programe pentru a încuraja trecerea la această sursă curată și regenerabilă de electricitate. Aceste programe pot ajuta la acoperirea costului inițial de instalare a panourilor fotovoltaice, făcând trecerea la energia solară mult mai accesibilă.

Programul Casa Verde oferă finanțare pentru până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 RON din prețul unui sistem de panouri fotovoltaice pentru casa ta. Finanțarea este oferită numai persoanelor fizice și puterea sistemului instalat trebuie să fie de minim 3 kWp.

5. Independență energetică

Unul dintre cele mai mari avantaje ale panourilor fotovoltaice este că, în loc să fii dependent de rețeaua de energie electrică, poți genera propria ta electricitate de la soare. Energia solară este o sursă fiabilă de energie chiar și în cazul întreruperilor de curent sau altor perturbări ale rețelei. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru persoanele care locuiesc în locații izolate sau fără acces la surse tradiționale de electricitate.

6. Întreținere aproape deloc

Odată ce sistemul fotovoltaic este instalat, poate continua să producă electricitate timp de decenii cu întreținere minimă. În cele mai multe cazuri, tot ceea ce este necesar este curățarea periodică a panourilor pentru a se asigura că funcționează la capacitate maximă. O întreținere atât de redusă poate salva timp și bani și face ca energia solară să fie o opțiune foarte atractivă. În contrast cu alte surse de energie (gaze naturale, lemn, peleți), care necesită întreținere regulată și pot produce emisii și alți poluanți, panourile solare sunt o modalitate curată și eficienta de a genera electricitate cu cerințe minime de întreținere.

7. Fiabile și super durabile

Panourile fotovoltaice sunt foarte rezistente și pot continua să producă electricitate timp de decenii. Majoritatea panouri fotovoltaice sunt proiectate să dureze 20-25 de ani sau mai mult, cu întreținere minimă. Chiar și după acest timp, multe panouri fotovoltaice vor continua să producă electricitate cu o eficiență redusă.

Deoarece panourile fotovoltaice sunt fabricate din materiale durabile și rezistente pe termen lung, pot rezista la condiții de vreme extremă, cum ar fi vijelii puternice sau grindină, și pot continua să producă electricitate chiar și în condiții de vreme înnorată sau ploioasă. Acest lucru face din panourile fotovoltaice o sursă fiabilă de electricitate pe care te poți baza pentru a alimenta casa sau afacerea ta — chiar și în condiții dificile.

8. Mai bine pentru mediu

Unul dintre cele mai mari avantaje ale energiei solare este beneficiul pentru mediul înconjurător. Prin generarea electricității de la soare, poți reduce amprenta ta de carbon și poți ajuta la protejarea mediului. Energia solară este o formă curată și regenerabilă de electricitate care nu produce gaze cu efect de seră sau alte emisii dăunătoare. Acest lucru face din panourile fotovoltaice o alegere extraordinară pentru noi si mediul nostru înconjurător.

Care sunt dezavantajele panourilor fotovoltaice?

1. Costuri inițiale ridicate

Costul inițial al achiziționării și instalării panourilor fotovoltaice poate fi destul de mare. Costul total al unui sistem solar depinde de mai mulți factori, dar cei principali sunt locul în care este instalat sistemul solar și ce panouri solare și invertor sunt folosite. În medie, un sistem fotovoltaic costă între €800 și €1200 pe kW instalat.

Acest cost poate fi redus prin programe oferite de furnizorii de energie sau de guvern — cum ar fi programul Casa Verde, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu.

2. Nu este o opțiune pentru toate casele sau acoperișurile

Pentru ca panourile fotovoltaice să fie eficiente, trebuie să fie instalate într-un loc care primește lumina directa de la soare pentru marea parte a zilei — de obicei un acoperiș orientat spre sud sau pe o structură metalica la sol, într-un loc care primește o cantitate mare de lumina directă de la soare. Datorită puținului spațiu disponibil sau orientării acoperișului, multe case nu pot beneficia de instalarea unui sistem fotovoltaic.

3. Perioadă lungă de recuperare a investiției

Perioada de recuperare a investiției este durata de timp necesară pentru ca economiile de pe factura ta de electricitate să acopere costul achiziționării și instalării panourilor fotovoltaice. În alte cuvinte: în cât timp îți scoți banii înapoi.

Acest lucru poate dura destul de mult, în funcție de factori precum mărimea sistemului fotovoltaic, cantitatea de soare pe care panourile o primesc și prețul tău la electricitate.

Această perioadă poate fi determinată prin împărțirea costului inițial al sistemului fotovoltaic la economiile anuale de pe factura ta de electricitate. De exemplu, dacă costul sistemului este de €10.000 și scutești €1.000 pe an la factura ta de electricitate, perioada de recuperare a investiției ar fi de 10 ani.

perioada de recuperare (ani) = cost initial / economii anuale

Pentru a micșora perioada de recuperare a investiției, poți profita de programe guvernamentale — cum ar fi Casa Verde — care pot reduce costul inițial al sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, dacă devii prosumator (produci și consumi energie), poți mări dimensiunea sistemului tău de panouri solare pentru a produce mai multă energie decât consumi. Acest lucru poate duce la economii mai mari pe factura ta de electricitate, ceea ce poate scurta perioada de recuperare a investiției.

Pentru cele mai bune panouri fotovoltaice, citește ghidul nostru și află care ar fi cele mai bune opțiuni pentru tine.

4. Energia solară poate fi imprevizibilă

Energia solară este considerată o sursă intermitentă deoarece panourile solare au nevoie de lumina soarelui pentru a genera electricitate. Panourile fotovoltaice nu generează deloc electricitate pe timp de noapte și, în timpul zilei, intensitatea soarelui variază în funcție de vreme, perioada anului și ora zilei. Copacii, zăpada și frunzele pot afecta negativ cantitatea de energie produsă de panourile fotovoltaice. Pentru mai multe detalii, avem un articol despre eficiența panourilor fotovoltaice și factorii care inluentează producția de energie.

Cu toate acestea, devenind prosumator, poți trimite înapoi în rețea excesul de energie solară generată în timpul zilei și poți să o folosești atunci când ai nevoie. Asta înseamnă că poți utiliza excesul de energie solară generată în timpul zilei pentru a acoperi consumul de electricitate noaptea sau în perioade de producție solară scăzută.

De asemenea, scăderea prețurilor la bateriile solare fac ca stocarea energiei solare și utilizarea acesteia atunci când panourile nu produc suficientă energie să devină o opțiune tot mai accesibilă. Acest lucru face ca sistemele fotovoltaice să devină o opțiune tot mai bună pentru o gamă tot mai largă de aplicații.

5. Nu poți lua panourile cu tine

Un alt dezavantaj al panouri fotovoltaice este că nu pot fi ușor mutate o dată ce sunt instalate. Asta înseamnă că dacă te muți într-o casă nouă, va trebui să lași panourile fotovoltaice în urmă și să iei în considerare cumpărarea de noi panouri pentru noua ta casă.

În schimb, panourile fotovoltaice măresc valoarea casei tale, deci chiar dacă te muți, probabil că vei vedea valoarea panourilor tale solare reflectată într-un preț mai mare de vânzare.

6. Producția de panouri are un impact asupra mediului

În timp ce panourile fotovoltaice sunt în general considerate bune pentru mediul înconjurător, datorită utilizării de substanțe chimice dăunătoare mediului în procesul de fabricație și reciclarea la sfârșitul vieții lor utile, impactul asupra mediului nu este zero.

Totuși, impactul este minim comparativ cu daunele semnificative asociate cu mineritul și arderile de combustibili fosili. Acest lucru face ca energia solară să fie o sursă mai curată de energie, chiar și atunci când procesul de producție al panourilor fotovoltaice este luat în considerare.

În concluzie

Instalarea de panouri fotovoltaice poate avea atât avantaje cât și dezavantaje, și este important să iei în considerare ambele aspecte înainte de a lua o decizie. În cazul în care ești în căutarea unei modalități de a reduce facturile de energie și de a face o investiție pe termen lung, panourile fotovoltaice ar putea fi o opțiune potrivită pentru tine.

Te gândești să pui fotovoltaice?

Ești pe mâini bune! Instalăm sisteme fotovoltaice complete în toată zona Olteniei.

Tu te bucuri de energia solară, noi ne ocupăm de restul.

Nu te costă nimic, zero obligații.

Ești gata să pui panouri?

Fie că vrei să economisești bani sau să protejezi planeta, avem soluția potrivită pentru casa sau afacerea ta.

Nu te costă nimic, zero obligații.

Ești gata să pui panouri?

Fie că vrei să economisești bani sau să protejezi planeta, avem soluția potrivită pentru casa sau afacerea ta.

Nu te costă nimic, zero obligații.

Ești gata să pui panouri?

Fie că vrei să economisești bani sau să protejezi planeta, avem soluția potrivită pentru casa sau afacerea ta.

Nu te costă nimic, zero obligații.

Ești gata să pui panouri?

Fie că vrei să economisești bani sau să protejezi planeta, avem soluția potrivită pentru casa sau afacerea ta.

Nu te costă nimic, zero obligații.

Sisteme fotovoltaice complete pentru casa sau afacerea ta. Tu te bucuri de energia solară, noi ne ocupăm de restul.

VreauPanouri.ro © 2023

Sisteme fotovoltaice complete pentru casa sau afacerea ta. Tu te bucuri de energia solară, noi ne ocupăm de restul.

VreauPanouri.ro © 2023

Sisteme fotovoltaice complete pentru casa sau afacerea ta. Tu te bucuri de energia solară, noi ne ocupăm de restul.

VreauPanouri.ro © 2023

Sisteme fotovoltaice complete pentru casa sau afacerea ta. Tu te bucuri de energia solară, noi ne ocupăm de restul.

VreauPanouri.ro © 2023